Rolvormmachine voor de productie van C-, Z- en Σ-profielen
vanaf € 700.000,-
Lease opties: | Op aanvraag |
C-, Z en Σ-profielen zijn overal terug te zien in gebouwen, zowel bedrijfsgebouwen als ook utiliteitsbouw en woningbouw. Deze profielen zijn ooit gestart met beperkte afmetingen maar hierin is natuurlijk ontwikkeling geweest.
Voor het rolvormen is het leuke aan deze profielen dat ze enorm op elkaar lijken.
- Het C-profiel is de basis.
- Om een Z-profiel te maken wordt één kant van de C aan de andere kant gerolvormd. Dit wordt vaak opgelost door dubbele rollen waarbij alleen in het begin het materiaal de juiste buigrichting opgeduwd wordt.
- Het Sigma-profiel is hetzelfde als een C-profiel, maar hier wordt vooraf in het midden een extra rug, in de vorm van een trapezium, gerolvormd.
Al deze profielen hebben ook gaten nodig waarmee in de bouw deze profielen aan elkaar gemonteerd worden met zware bouten. Dit betekent dat er ook gaten geponst moeten worden in de profielen. Dit kan vóór het rolvormen gebeuren, maar veel gaten kunnen ook na het rolvormen geponst worden.
Algemene kenmerken van de rolvormmachine voor de productie van C-, Z- en Σ-profielen
De opstelling van deze rolvormmachine voor de productie van C-, Z- en Σ-profielen ziet er als volgt uit:
Eigenlijk start de lijn altijd met een decoiler en coilwagen voor het laden van de coils.
Hierna volgt een lus met loop-control voordat het materiaal ingevoerd wordt in de strekker om het vlak te maken. Het materiaal heeft altijd een kromming omdat het aangevoerd wordt op rol. Deze kromming moet eruit voordat geponst kan worden. Bij het ponsen kan de lijn als start-stop-aanvoer gebruikt worden, maar om snelheid te maken wordt een aparte aanvoerrol gebruikt om de gaten op de juiste posities te ponsen. Tussen het ponsen en het rolvormen wordt een lus gemaakt met loop-control (lusbesturing). De rolvormmachine zal afhankelijk van de verschillende profielen veel stations nodig hebben om de zware bouwprofielen te profileren met haakse hoeken. Aan het eind van de rolvormmachine wordt een kalibratiestation geplaatst om de draaiing in het profiel, die met name bij het Z-profiel ontstaat, terug te draaien. Belangrijk hiervoor is dat de materiaalkwaliteit altijd hetzelfde is.
Na het rolvormen wordt het profiel afgekort. Bij dit soort profielen gebeurt dat bijna altijd achteraf, om geen uitbuigingen van het profiel aan het begin en het eind over te houden. Het afkorten kan uitgevoerd worden met een vaste schaar of met een vliegende schaar. Bij een vaste schaar stopt de rolvormer op de juiste lengte om te kunnen knippen. Bij een vliegende schaar gaat de schaar met het profiel meelopen tijdens het profileren. Zodra de schaar op snelheid en positie is wordt er geknipt. Ondertussen blijft de rolvormmachine met een constante snelheid doorgaan.
Na het knippen wordt het profiel opgevangen. Hiervoor zijn veel verschillende mogelijkheden, variërend van handmatig opstapelen tot automatisch opstapelen met robot, waarbij de C- en Sigma-profielen om en om gedraaid worden om in elkaar gestapeld te worden.
Specificaties
Zoals genoemd is er een enorme verscheidenheid in maatvoering. Bij het rolvormen bepaalt het kleinste profiel en het grootste profiel hoe de rolvormlijn wordt uitgevoerd. Op dit moment worden de profielen tot een breedte van 400 mm geproduceerd met een materiaaldikte van 4 mm. Daarbij wordt ook de kwaliteit van het materiaal steeds hoger. Was voorheen het materiaal St37, nu wordt materiaal S420 en S490 gebruikt, wat natuurlijk consequenties heeft voor de zwaarte en de uitvoering van de rolvormmachine.
Kenmerken
Het grote voordeel van rolvormen van deze profielen is dat elke lengte vaak anders is met verschillende gatafstanden. Dit is eenvoudig in de besturing mee te geven. Daarnaast zijn het vaak ook de enorme hoeveelheden die nodig zijn, waardoor het rolvormen de meest efficiënte methode is om de profielen te produceren.
Offerte aanvragen
Geïnteresseerd in een (soortgelijke) machine, toepassingen en/of mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op!