Pasterkamp is dealer van CIDAN machines

De Zweedse CIDAN Machinery Group heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een one-stop-partner voor alle bedrijven die actief zijn in branches als de gevel- en dakplatenindustrie en de luchtbehandeling. Hiervoor zijn de machinefabrikanten Forstner en Thalmann overgenomen en – minstens zo belangrijk – de softwareontwikkelaar nuIT. Pasterkamp Metal Sheet Solutions is nu officieel dealer voor de hele groep.

En daar zijn wij heel blij mee. Het complete pakket van CIDAN is voor ons bedrijf, specialist in rolvorm- en plaatbewerkingsmachines, een geweldige aanvulling op het leveringsprogramma. “We kunnen hiermee zowel grote als kleine bedrijven compleet bedienen. Van een kleine buigmachine tot en met een grote industriële installatie met alle software die nodig is om de ontwikkeling richting een Smart Factory te maken.”

CIDAN en Pasterkamp op Blechexpo

Begin november presenteerde de CIDAN groep zich uitgebreid op de Blechexpo in Stuttgart. Teun Pasterkamp was hier aanwezig om de machines en de software bij Nederlandse klanten te introduceren. Een deel van dat programma kende hij al. Pasterkamp vertegenwoordigde de machines van de Zwitserse fabrikant Thalmann reeds. En ook de machines van het Oostenrijkse Forstner heeft Pasterkamp in een grijs verleden onder de paraplu van een ander bedrijf al eens vertegenwoordigd. Nu wordt het hele pakket aangeboden.

Uitgebreid machineprogramma

CIDAN produceert allereerst een uitgebreid programma zwenkbuigmachines; van het meest eenvoudige handbediende exemplaar tot en met hoogproductieve CNC-machines in alle soorten en maten. Ook voert CIDAN lijnen tafelscharen en profileermachines en het compacte Stackmaster-systeem voor de opslag van materiaal. Thalmann is natuurlijk vooral bekend om zijn langzetbanken, waaronder de dubbelbuigers die tot 3 mm dik materiaal probleemloos in beide richtingen buigen. Forstner produceert alles voor decoiling-lijnen en afkort- en slitlijnen.

Software-oplossingen

De visie van de CIDAN groep is om met dit complete pakket de markt te bedienen met intelligente, eenvoudig te bedienen machines voor plaatbewerking, die materiaal en tijd besparen en duurzaam zijn. Hierin past de overname van Oostenrijkse softwarebedrijf nuIT. Dit ontwikkelt software- oplossingen, vaak in samenwerking met plaatbewerkende bedrijven, voor besturingssystemen en HMI’s, die een comfortabele bediening mogelijk maken, machineparken digitaliseren en processen eenvoudig definiëren vanaf de orderintake via de werkvoorbereiding tot en met productie en facturering.

Daarbij maakt nuIT interessante extra modules, bijvoorbeeld voor de integratie van een onlineshop voor de verkoop van plaatdelen en aanverwante producten. Het zijn allemaal oplossingen die een efficiënte, volledig geïntegreerde Smart Factory mogelijk maken.

Innovatie Thalmann dubbelbuigers

Alle onderdelen van de CIDAN groep versterken elkaar. Tussen Zweden, Zwitserland en Oostenrijk vindt veel kennisuitwisseling plaats, die leidt tot mooie innovaties. Zo presenteerde CIDAN op de Blechexpo vier slimme innovaties voor de Thalmann TD-serie dubbelbuigende langzetbanken.

Deze worden nu uitgerust met geavanceerde functies die de efficiëntie, precisie en veiligheid sterk verbeteren. De belangrijkste daarvan is de Multi Head Side Loader TD, die tot vier strips tegelijk kan laden in één snelle beweging wanneer deze in de 4-sectiemodus werkt. Dit betekent kortere laadtijden en een hogere productiviteit. Deze functie maakt de machine ruim 40% sneller.

Elke rij van de Multi Head Sideloader TD is uitgerust met een vacuüminjector en een ultrasone sensor voor nauwkeurige hoogtemeting van de voorraad. Met software kan de gebruiker kiezen of hij één of meerdere platen wil laden, zodat hij naar een optimale positionering kan gaan.

CIDAN presenteerde op de Blechexpo vier slimme innovaties voor de Thalmann TD-serie dubbelbuigende langzetbanken. Het zijn geavanceerde functies die de efficiëntie, precisie en veiligheid sterk verbeteren.

Naast de Multi Head Side loader TD presenteerde CIDAN nog drie slimme en snelle features voor de Thalmann dubbelbuigers. De Fast Loader-functie maakt handmatige interventies overbodig. Deze slimme oplossing automatiseert de positionering van de achteraanslag, elimineert de noodzaak van Gripper Offset en maakt het naadloos laden van kleine stroken van 75 mm in de automatische modus mogelijk.

De nieuwe Vacuüm Gripper maakt complexe scenario’s eenvoudiger. Hij zorgt voor nauwkeurige positionering in de automatische modus, vooral bij flenzen met een hoogte van meer dan 38 mm. Deze oplossing versnelt niet alleen de processen, maar verbetert ook de veiligheid van de operator door handmatige handelingen te elimineren. Tevens beschikt de Thalmann TD dubbelbuiger nu over de beste veiligheidsvoorzieningen in zijn klasse, waaronder drie scanners die het gehele vloeroppervlak bestrijken (voorzijde, linker- en rechterzijde). Deze scanners worden geactiveerd binnen 1250 mm van de buiglijn, waardoor de veiligheid van operators wordt gegarandeerd.

Een extra bovenop gemonteerde scanner stopt de machine als iemand vanaf de voorkant de veiligheidszone betreedt. Dit zijn geweldige verbeteringen, vinden wij. Het bewerken van grote profielen, waar je anders twee of drie man voor nodig hebt, kan dankzij deze automatisering door één persoon geschieden. Met deze nieuwe oplossing pak je zo drie platen tegelijk op.

Totaal ontzorgen

De CIDAN Group wil een one-stop-shop zijn en klanten totaal ontzorgen. Daarom beschikt de groep zelf over een groot serviceteam en wordt er samengewerkt met dealers die voor onderhoud uit de eerste hand kunnen zorgen. Pasterkamp kan dat.

Verder hebben de groep en de dealers volgens Hans-Ole Holm, verantwoordelijk voor de verkoop bij CIDAN, de gezamenlijke taak om hun doelgroep – in de volksmond vaak blikslagers genoemd – mee te nemen in alle moderne ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en automatisering.

Veel bedrijven gebruiken software nog maar mondjesmaat, terwijl dat juist heel veel productiviteitswinst kan brengen. Op bouwplaatsen wordt vaak nog een schetsje gemaakt, daar wordt een foto van gemaakt en die wordt dan naar een leverancier geappt. Maar dat kan veel sneller, efficiënter en vooral foutloos. CIDAN presenteerde op de Blechexpo een softwareprogramma waarmee heel eenvoudig profielen kunnen worden getekend. Zowel op de besturing van bijvoorbeeld een zwenkbuigmachine, als op een pc op de werkvoorbereiding of een mobiele telefoon op de bouwplaats.

Het programma waarschuwt als een maat wordt vergeten en bevat een bibliotheek met voorbeelden waarin heel makkelijk maten kunnen worden aangepast. Zo wordt het hele traject van een profiel aanmaken tot en met de productie daarvan veel eenvoudiger. Het is onze overtuiging dat de markt dit soort oplossingen echt wel gaat omarmen. Onze klanten vragen steeds meer om koppelingen met bijvoorbeeld hun ERP-systeem en de coilvoorraad.

Dankzij ons partnerschap met CIDAN kunnen we ook op dat gebied heel veel bieden.

Bron: Plaatbewerkingsnieuws